Palangos senosios gimnazijos mokinių konferencija „Žemaičių krikštui 600 metų“

   Žemaičių Krikšto 600 metų jubiliejų Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų bažnyčioje  paminėjo Palangos senosios gimnazijos mokiniai.
   Gegužės 8 dieną Palangos bažnyčioje vyko Palangos senosios gimnazijos mokinių konferencija „Žemaičių krikštui 600 metų“. Konferenciją Šv. Rašto skaitiniu ir sveikinimu pradėjo Palangos klebonas Marius Venskus.
  Su Žemaičių Krikšto istorija supažindino IV gimnazijos klasės mokinys Paulius Lapas, plačiau apie Žemaičių skundą Konstancos bažnytiniame susirinkime kalbėjo III gimnazijos klasės mokinys Jonas Simutis.
   Žinią apie krikščionybės atsiradimą Palangoje, apie Palangos Lurdo istoriją pristatė III gimnazijos klasės gimnazistės Rima ir Rita Jonkutės.
   Malonu, kad mūsų konferencijoje sutiko dalyvauti ir pasidalinti savo mintimis Vitalis Litvaitis, kuris  dalyvavo 1993 m. atstatant Laiminančio Kristaus statulą Botanikos parke bei buvo tos grupės atstatymo pirmininku.
   Nuoširdžiai dėkoju III klasės gimnazistui Andriui Kleivai, kuris pranešimus papildė vaizdine medžiaga, I klasės gimnazistams Konstantinui Zubei ir Adrijui Beniušiui, padėjusiems įgarsinti konferenciją, III klasės gimnazistei Gytautei Zaveckaitei už renginio fotografijas.
   Labai džiaugiuosi mokyklos administracijos, klasių auklėtojų, dalykų mokytojų dėmesiu ir pagalba organizuojant konferenciją.
 Maloniai nuteikė kunigo Virginijaus Būtos padrąsinantys žodžiai po renginio ir  zakristijono Alfredo žodžiai, kad viskas vyko sklandžiai bei prasmingai.

Palangos senosios gimnazijos tikybos mokytoja metodininkė  Genovaitė KEKIENĖ

Susitikimas su br. Juliumi Sasnausku OFM

   Pranciškoniška pasauliečių akademija gegužės 4 dieną sukvietė Palangos parapijos tikinčiuosius ir parapijos svečius į susitikimą su broliu pranciškonu Juliumi Sasnausku. Dvasinio susitikimo tema – „Pagaunama ir nepagaunama“ – pokalbis apie naujausią br. Juliaus Sasnausko OFM knygą.
   Draugiško buvimo kartu pokalbis virto nuoširdžiu dvasiniu pokalbio tarp tikinčiųjų ir br. Juliaus. Kalbėta apie Šv. Raštą kaip Gyvą Dievo Žodį, apie tikėjimo augimą  žmogaus gyvenime ir apie tikrąją „mažutėlių“ prasmę kasdienybėje. Nuoširdus ačiū br. Juliui, kad rado galimybę tą dieną pabūti kartu su mumis. 

© Vitalijaus Janušonio nuotraukos

 

Vyskupijos patarnautojų diena 2013

   Kiekvienais metais, gegužės mėn. vyksta Telšių Vyskupijos patarnautojų-ministrantų susitikimo diena. Šiais metais Telšių Vyskupijos patarnautojai iš visos Žemaitijos, vienos dienos stovyklai-susitikimui atvyko į Palangos parapiją. 
   Patarnautojų užimtumu rūpinosi Telšių Kunigų Seminarijos klierikai ir vadovybė. Po registracijos, grupėse vyko teminiai užsiėmimai. Patarnautojai mokėsi liturginių apeigų, gražaus Dievo Žodžio skaitymo, dalyvavo religinėje viktorinoje bei kituose įdomiuose. 
   13.00 val. iš parapijos kiemo pajudėjo didžiulė procesiją į bažnyčią Šv. Mišių aukai. Procesijoje dalyvavo visi patarnautojai, klierikai, seminarijos vadovybė bei Telšių Vyskupijos Vyskupai – Vyskupas Ordinaras Jonas Boruta SJ ir Vyskupas Augzilijaras Linas Vodopjanovas OFM.  Po Šv. Mišių visi grįžę į parapijos kiemą, po bendros maldos, parapijos namų parkelyje dalyvavo šventinėje agapėje, kurią paruošė ir dovanojo Palangos parapijos tikintieji.
   Gegužės mėn. skirtas mūsų Dangiškosios Motinos Marijos garbei. Todėl po agapės visi stovyklos dalyviai aplankė Palangos Liurdo Dievo Motiną, prie kurios meldėsi Litanijos žodžiais.
   Viešpaties dovanota šilta pavasario diena suteikė galimybę patarnautajams iš tolimiausių Vyskupijos kampelių aplankyti ir botanikos parką ir miestą ir, žinomą, mūsų nuostabią Baltijos jūrą.

© Vitalijaus Janušonio nuotraukos

 

 

Gegužinės pamaldos prie Liurdo

   Mūsų parapija Gegužines pamaldas jau daug metų pradeda giedodama Švč. M. Marijos Litaniją prie Palangos Liurdo (esančio botanikos parke, prie Birutės kalno). Šiais, Tikėjimo ir Žemaičių Krikšto Jubiliejiniais, metais gegužės 1 dieną prie Palangos Liurdo susirinko ypač gausus būrys tikinčiųjų. Kartu su Palangos parapijos tikinčiaisiais pradėti gegužinių pamaldų, bendrai maldai, atvyko ir visų Lietuvos kunigų seminarijų klierikai bei vadovybė.
   J.E. Telšių Vyskupas Jonas Boruta SJ pasveikino gausiai susirinkusį parapijos jaunimą ir tikinčiuosius. Trumpą meditaciją apie Dangiškosios Motinos Marijos globą ir užtarimą pateikė J.E. Vyskupas Augzilijaras Linas Vodopjanovas OFM. Telšių, Kauno ir Vilniaus Kunigų seminarijų klierikai kartu su Palangos tikinčiaisiais sugiedojo Švč. M. Marijos Litaniją melsdami Dangiškosios Motinos užtarimo visai Palangos parapijai. Po litanijos, giedodami giesmės skirtas Švč. M. Marijos garbei, Vyskupai, kunigai, klierikai ir tikintieji procesijos būdu grįžo į bažnyčią, kurioje J. E. Vyskupai visus dar kartą pasveikino ir palaimino.

© Vitalijaus Janušonio nuotraukos