Tomo Vilucko knygos pristatymas

Tomo Vilucko knygos pristatymas

Liepos 25 d., 19 val., Palangos kurorto muziejuje (Birutės al. 34 a), vyks Tomo Vilucko knygos „Popiežiaus Pranciškaus tiltai” pristatymas. Renginį moderuoja – Palangos dekanas kun. Marius Venskus, kun. Sigitas Žilys. Savo improvizacijomis džiugins multiinstrumentalistas Janas Maksimovičius.

Vos tapęs popiežiumi Pranciškus atsidūrė pasaulio dėmesio centre. Vieni jį laiko pavojingu revoliucionieriumi, kiti – laukia iš jo giluminių Bažnyčios reformų. Kas šis popiežius iš tolimosios Argentinos? Kodėl jis vienaip ar kitaip elgiasi? Ką reiškia jo žodžiai apie šeimos situaciją nūdienos pasaulyje, moterų vaidmenį, kunigus? Kokia jo Bažnyčios vizija? Šios ir panašios temos apmąstomos Tomo Vilucko knygoje „Popiežiaus Pranciškaus tiltai“, kuri kartu su Šventuoju Tėvu kviečia vaikščioti jo tiesiamais bendrystės tarp Dievo ir žmonių tiltais.

„Tomo Vilucko knyga yra vientiso pasakojimo apie popiežių Pranciškų dovana. Joje atskleistos temos, kurios galėtų būtų aptariamos susėdusių prie stalo pavakaroti draugų rate, jei netikėtai kalba pasisuktų apie popiežių ir Bažnyčią. Tose diskusijose ji neretai apibūdinama kaip paslaptinga, neįprasta ir paradoksali. Toks yra ir popiežius Pranciškus, jei jį mažai pažįsti. Siekdamas atskleisti šio slėpinio šydą, knygos autorius vedasi skaitytoją į susitikimą su popiežiumi. Jis švelniai atveria skaitytojui temas, kurios dažnai, pasak vieno skyrelio pavadinimo, yra „paslaptys po užraktu“. Ši knyga, tai įkvepiantis pasakojimas protui ir širdžiai apie žmogų, kuris yra Dievo dovana Bažnyčiai, per kurią Viešpats kalba ir mūsų tautai. Leiskimės nešami to vilties pliūpsnio, kurį dovanoja popiežius Pranciškus savo misija šiandienos pasaulyje! Jis nuolat mus drąsina. Net jo atvykimo į Lietuvą šūkis primena: „Jėzus Kristus – mūsų viltis!“ (plg. 1 Tim. 1, 1).

Telšių vyskupas Kęstutis Kėvalas

„Džiaugiuosi, kad į Lietuvą besiruošiančiam atvykti Šventajam Tėvui be inkvizicijos laužų ar ekskomunikų pavyko nutiesti tiltus tarp religijos ir tikėjimo, įstatymo ir Dievo žodžio, katekizmo ir Evangelijos. Ačiū minčių konstruktoriui Tomui Viluckui už tiltą į Romos vyskupo Pranciškaus dvasinį pasaulį.“

Brolis pranciškonas Benediktas Jurčys OFM, Klaipėdos šv. Pranciškaus Asyžiečio vienuolyno vyresnysis

„Tomas Viluckas pristato Pranciškų kaip novatorių, bet ne populistą, greičiau kaip tėvą, mylinčią, atsakingą ir besiaukojančią, tvirtą ir švelnią, teisingą ir gailestingą, atjaučiančią ir reiklią, Kristaus pavyzdžiu sekančią, visiems atvirą asmenybę. Autorius nebijo pažvelgti į praeityje ir šiomis dienomis opias Bažnyčios problemas Pranciškaus akimis, prabildamas Dievo vaikams suprantama kalba.“

Kun. Erastas Murauskas, Šiluvos Švč. Mergelės Marijos Gimimo parapijos klebonas