Sveikinimai ir mūsų malda

kryzius   Kasmet birželio mėn. Telšių Kunigų Seminarijos auklėtiniai skiriami pastoracinei praktikai į įvairias mūsų Vyskupijos parapijas. Šiais metais birželio mėn. pastoracinei praktikai, Telšių Kunigų Seminarijos vadovybė, į Palangos parapiją paskyrė I teologinio (baigusį III seminarijos kursą) klieriką Artūrą Goštautą. Praktikos metu klierikas ne tik patarnaudavo liturginiuose šventimuose, bet taip pat bendravo ir su parapijos organizacijomis bei maldos grupelėmis. Parapijiečiai liko sužavėti klieriko nuoširdumo, geranoriškumo ir tarnystės dvasios. Palangos parapijos tikintieji ir miesto svečiai turėjo galimybę patirti ir klieriko, Dievo duotą, giedojimo bei vargonavimo talentą. Šio sekmadienio Šv. Mišių metu atsisveikiname su klieriku palydėdami jį padėkos ir maldos žodžiais, kad Viešpaties malonės stiprinamas ir toliau taip nuoširdžiai ruoštųsi kunigystės tarnystei.
   Telšių Vyskupo Ordinaro Jono Borutos SJ paskyrimu į Palangos parapiją buvo paskirtas birželio 1 dieną pašventintas diakonas Andrius Bakstys. Šį sekmadienį naujasis diakonas, visų Šv. Mišių metu prisistato tikinčiųjų bendruomenei ir pradeda savo tarnystę Dievo Žodžio skelbimu visų Šv. Mišių metu. Diakonas Andrius Bakstys savo tarnystę atliks  rūpestį ir dėmesį skirdamas vargšų globai bei vaikų parapijinės katechezės organizavimui.

[nggallery id=32]

[print_link]

I Komunijos šventė

   Birželio mėn. 15 ir 16 dienomis Palangos parapijos vaikai priėmė Pirmąją Šventąją Komuniją. Vaikai nuo rudens lankė parapijinę katechezę, dalyvaudavo sekmadienio Šv. Mišių aukoje. Prieš Pirmosios Komunijos šventę, vaikai pirmą kartą priėmė ir Atgailos Sakramentą, kurio metų buvo paliesti begalinio Dievo gailestingumo, atlaidumo ir meilės, apie kurią mokėsi ir stengėsi pažinti Ją visus metus.
   Pirmos Šventos Komunijos šventė vyko dvi dienas, nes dėl gausaus, norinčių priimti Jėzų, skaičiaus, vaikai buvo suskirstyti i dvi grupes. Šeštadienio vakarą Šv. Mišių aukai vadovavo Klebonas kun. Marius, o sekmadienio Šv. Mišių aukai vadovavo kun. Sigitas. Vaikai buvo iškilmingai sutikti bažnyčios šventoriuje, o besiartinančius prie altoriaus, juo sveikino visi parapijiečiai ir svečiai dalyvaujantys Šv. Mišių aukoje.
   Po Šv. Mišių aukos vaikai padėkojo tėveliams, katechetams ir visiems parapijiečiams už gražų tikėjimo pavyzdį ir bendrą maldą per visus parapijinės katechezės metus. Šią ypatingai svarbią vaikams gyvenimo dieną, tėveliai savo vaikus palaimino melsdami ir prašydami kad Dievas laimintų ir globotų, o angelai sargai saugotų nuo visokio blogio.
   Dėkojame tėveliams ir visiems tikintiesiems už nuostabią bendra maldą ir tą nuoširdų bendradarbiavimą per visus metus ruošiant vaikus šiai svarbiai šventei.


Pirmosios Šv. Komunijos šventė Palangos bažnyčioje 2013.06.15


Pirmosios Šv. Komunijos šventė Palangos bažnyčioje 2013.06.16

 

[print_link]

Chorų šventė Kretingoje

CHORŲ ŠVENTĖ „SVEIKA, JŪRŲ ŽVAIGŽDE”

    Š. m. gegužės mėn. 25 dieną Kretingoje vyko XXIII vaikų ir jaunimo bažnytinių chorų šventė. Pavadinimą „Sveika, Jūrų Žvaigžde“ įgavusi chorų šventė tradiciškai vyksta paskutinį Marijai skirto gegužės mėnesio šeštadienį. Šiemet vaikų ir jaunimo bažnytinių chorų šventė buvo skirta paminėti Žemaičių krikšto 600 metų jubiliejui.
   Šventėje dalyvavo abu Palangos dekanato jaunimo dvasios tėvai. Kun. Sigitas Žilys vedė katechezę jaunimui Lurdo slėnyje, o kun. Mindaugas Nausėda aukojo iškilmingas šv. Mišias Kretingos bažnyčioje.

[print_link]

Kristaus Kūno ir Kraujo iškilmė

   Šiemet sukanka 750 metų nuo eucharistinio stebuklo, paskatinusio įvesti Kristaus Kūno ir Kraujo iškilmę į privalomų liturginių švenčių kalendorių. Ateinančiais metais sukaks 750 metų nuo šios iškilmės įvedimo.
   Švenčiausiojo Kristaus Kūno ir Kraujo iškilmė buvo įvesta kaip reakcija į tryliktame amžiuje Vakarų krikščionijoje ėmusį svyruoti tikėjimą realiu, tikrovišku Kristaus buvimu Eucharistijoje. Pretekstas įvesti Devintines buvo vidurio Italijos Bolsenos miestelyje įvykęs stebuklas. 1263 m. kunigas vardu Petras kaip piligrimas iš Bohemijos keliavo į Romą. Įprastinis piligrimų kelias iš šiaurės, vad. Via Francigena, vedė per nedidelį Bolsenos miestelį, prie tuo pačiu vardu vadinamo ežero. Čia vieną tų metų vasaros dieną trumpam poilsiui ir nakvynei sustojo ir kun. Petras. Miestelio bažnyčioje, dedikuotoje pirmųjų amžių kankinei šv. Kristinai, jam aukojant Mišias įvyko stebuklas: iš konsekruojamos ostijos pradėjo lašėti kraujas.
   Tuo metu Bažnyčią valdęs popiežius Urbonas IV gyveno ne Romoje, bet su kardinolais ir visu dvaru buvo laikinai įsikūręs gretimais esančiame Orvieto mieste. Bolsenos miestelio gyventojai, galbūt ir pats kun. Petras, stebuklo įrodymą – sukruvintą korporalą atnešė popiežiui, iškilminga pamaldžia procesija iš Bolsenos į Orvietą. Jau kitais metais, 1264-aisiais, Urbonas IV paskelbė bulę “Transiturus de hoc mundo”, kuria į liturginį kalendorių buvo įvesta “Viešpaties Kūno” – “Corpus Domini” šventė, šiandien vadinama Švenčiausiojo Kristaus Kūno ir Kraujo švente. Kartu su naujos liturginės šventės įvedimu gimė ir eucharistinės procesijos, kartojančios bolseniečių eiseną į Orvietą 1263 m. Nuo to laiko iš ostijos lašėjusiu Kristaus krauju apšlakstytas korporalas laikomas Orvieto katedroje, kuri buvo specialiai pastatyta kaip didysis relikvijorius šio korporalo saugojimui. Bolsenos stebuklo korporalą galima ir šiandien pamatyti išstatytą Orvieto katedros Eucharistinio stebuklo koplyčios altoriuje.
   Šiemet ir ateinančiais metais Bolsenoje ir Orviete minima eucharistinio stebuklo ir Devintinių iškilmės įvedimo 750 metų sukaktis. Jubiliejiniai metai, pradėti šiemet sausio mėnesį, truks iki ateinančių, 2014 m. lapkričio pabaigos. Per jubiliejinius metus piligrimams, lankantiems Bolsenos šv. Kristinos bažnyčią ir Orvieto katedrą suteikta galimybė pelnyti visuotinius atlaidus. (Vatikano radijas).
   Šiais metais, mūsų parapijoje, per Kristaus Kūno ir Kraujo iškilmę, kartu su parapijos tikinčiaisiais ir miesto svečiais meldėsi ir naujasis diakonas Martynas Girininkas. Šv. Mišių metu diakonas Martynas skelbė Evangeliją ir sakė tikintiesiems pamokslus. Po Sumos Šv. Mišių iš Palangos kilęs diakonas Martynas vadovavo Devintinių Eucharistinei procesijai, po kurios, visus tikinčiuosius palaimino Eucharistiniu Jėzumi.
   Po visų bendros maldos ir palaiminimo naujasis diakonas susirinkusiesiems pasakė nuoširdžius padėkos žodžius. Pirmiausia dėkojo močiutei ir mamai už gražų tikėjimo ir žmogiško gerumo auklėjimą ir pavyzdį, dėkojo artimiesiems, buvusiems klebonams, kunigams ir visiems tikintiesiems, kurie diakoną Martyną lydėjo savo nuoširdžia malda.
   Devintinių dieną meldėmės ir už Tėvelius, minėdami Tėvo dieną. Gyviesiems prašėme sveikatos ir palaimos, o mirusiems – Dangaus Karalystės džiaugsmo. Po visų Šv. Mišių, dalyvavusiems Tėvams buvo suteikiamas specialus Bažnyčios palaiminimas.

[print_link]

Diakonų šventimai

  2013 06 01 dieną visuotinė Bažnyčia savo maldose prisimena ir užtarimo prašo kankinio Šv. Justino, kuris yra ir Žemaitijos – Telšių Vyskupijos Globėjas.
   Jau tapo gražia tradicija, kad Vyskupijos Globėjo dieną, Telšių Katedroje suteikiami diakonų šventimai Telšių Kunigų Seminarijos klierikams. Šiais metais diakonų šventimai buvo suteikti Palangos parapijos klierikui Martynui Girininkui ir Klaipėdos parapijos klierikui Andriui Baksčiui.
   Klierikus diakonais įšventino ir Šv. Mišių aukai vadovavo Telšių Vyskupo Augziliaras Vyskupas Linas Vodopjanovas OFM. Pamokslo metu Vyskupas priminė pagrindines diakonų tarnystės sritis – Dievo Žodžio skelbimą ir tarnavimą bei rūpesti vargšais. Tiek šventinamiesiems visiems dalyvaujantiems Šv. Mišiose kunigams ir pasauliečiams Vyskupas Augziliaras primindamas kankinį Šv. Justiną pamokslo metu priminę visiems krikščionims bendrą pašaukimą – būti žemės druska, suteikiant savo konkrečiu gyvenimo pavyzdžiu gyvenimo prasmę ir naują džiaugsmą gyvenimo kelyje sutinkamiems žmonėms. Tačiau, priminė Vyskupas, tokiais, skleidžiančiais tikėjimą, viltį ir meilę, galima tapti tik tada kai siekiama pagrindinio kiekvieno žmogaus pašaukimo – šventumo.
   Telšių Vyskupo Ordinaro paskyrimu naujieji diakonai tikintiesiems tarnaus pajūrio parapijose: diakonas Martynas Girininkas – Klaipėdos Taikos Karalienės parapijoje, o diakonas Andrius Bakstys mūsų – Palangos Švč. M. Marijos Ėmimo į dangų parapijoje.

[print_link]